listopada 10, 2014

Ciastka owsiane z żurawiną

 Wspaniałe, kruche ciastka owsiane wzbogacone o żurawinę. W ich składzie nie ma niczego niezdrowego, dlatego z czystym sumieniem możesz sięgnąć po kolejne ciasteczko! :)

Składniki na 12 dużych ciastek:
-500 g płatków owsianych górskich
-170 g masła dobrego gatunku (np.Łaciate, które jako jedyne na polskim rynku nie jest barwione)
-2 łyżki cukru demerara
-2-3 łyżki prawdziwego miodu
-3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub żytniej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-solidna garść suszonej żurawiny
-ewentualnie posiekane orzechy

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wciąż ubijać. Na końcu dodać miód i resztę składników. Zagnieść gęste ciasto i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Formować kule wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka urosną.
Piec 8-10 minut w 180 stopniach C. Ostrożnie przełożyć na kratkę (ciastka będą jeszcze miękkie) ostudzić.

Smacznego :)




3 komentarze: