lipca 21, 2012

Cannelloni bolognese


 Cannelloni z chudym mięsem i sosem pomidorowym, podałam dziś na listkach rukoli i pomidorami koktajlowymi. Recepta jest bardzo prosta i szybka - najwięcej minut zajmuje napełnienie makaronowych rurek mięsnym farszem. Mamma mia!

Składniki:
-2 pudełka Cannelloni z mąki durum
-2 puszki pomidorów
-1/2 kartoniku przecieru pomidorowego
- 600 g mięsa z szynki
-3 dorodne ząbki czosnku
-3 dorodne cebule
-oliwa z oliwek
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mocno kwaśne)
-garść listków bazylii
-garść listków majeranku
-garść listków tymianku
-kawałek masła (do wysmarowania naczynia)
-kawałek parmezanu

Rozpoczynamy od czosnku - kroimy go w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Kiedy kuchnia wypełni się aromatem czosnkowej oliwy, dorzucamy cebulę skrojoną w plastry. Po kilku minutach w garnku z oliwą i cebulą umieszczamy mięso - uprzednio dokładnie je wymieszaj aby miało gładką strukturę. Mięso dusimy w powstałym, własnym sosie i odparowujemy je, mieszając od czasu do czasu. Dosypujemy też połowę posiekanych ziół.

W oddzielnym garnku podgrzewamy pomidory i przecier pomidorowy, które blendujemy na krem. Dodajemy szczyptę soli, zioła i cukier -całość doprowadzamy do krótkiego wrzenia.
Rurki makaronowe napełniamy mięsem. Ja stosuję metodę najprostszą z możliwych, nabierając rurką mięso wprost z garnka, wspomagając się małą łyżeczką ;-)
Wypełnione cannelloni układamy na blasze natłuszczonej masłem, obficie oblewamy sosem pomidorowym i oprószamy świeżo startym parmezanem. Całość należy delikatnie skropić oliwą z oliwek, przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 min. w temperaturze 180 stopni C.
Po zakończeniu pieczenia pozostaw zapiekankę w piecu jeszcze przez kilka minut. Dzięki temu makaron pozostanie al dente.
Luiza Moszczynska

Smacznego ;-)

2 komentarze: