lipca 31, 2012

Ucierane ciasto z owocami


 Dzisiejsze, ucierane ciasto z owocami i kruszonką to bez wątpienia najszybszy wypiek jaki przygotowywałam.  Wierzcie bądź nie wierzcie, ale zajęło mi to niecałe 15 minut ;-) Inspiracją, po raz kolejny była Dorota.
W jednej misce i przy użyciu jednej drewnianej łyżki zabełtałam cukier z jajkami, ucierając je na białą masę po czym wsypałam składniki suche...Po chwili rozłożyłam owoce i przykryłam kruszonką. Ciasto piekło się równomiernie i wyszło sprężyste i delikatne. Ja użyłam wydrylowanych wiśni, ale z pewnością ciasto będzie udane z każdymi, innymi owocami sezonowymi. Maślane, średnio słodkie, idealne do popołudniowej kawy ;-)
To przepis obowiązkowy!

Potrzebujemy:
-200 g mąki pszennej (polecam Lubellę Poznańską)
-40 g mąki ziemniaczanej
-4 jaja
-3/4 szklanki cukru (opcjonalnie, bo można dodać nieco więcej, jeśli owoce są bardzo kwaskowate)
-kostka masła dobrej jakości (polecam moje ulubione masło garwolińskie)
-szczypta soli
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-około 1/2 kg świeżych owoców ( u mnie wydrylowane wiśnie)

W dużej misce ucieramy masło z cukrem oraz jajka, aż uzyskamy białą, puszystą masę. Ja to zrobiłam najprościej, drewnianą łyżką. Wsypujemy suche składniki, uprzednio przesiane przez sitko kuchenne. Ciasto wykładamy na blachę, obsypujemy obficie owocami i przykrywamy kruszonką.

Kruszonka:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-1/2 kostki masła
Składniki do kruszonki zagniatamy pod palcami, podsypując mąką w razie potrzeby.
Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego ;-)

4 komentarze:

  1. podoba mi się Twój blog! jest ładny, przejrzysty! super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaje do ulubionych na achtak.blogspot.com!

    OdpowiedzUsuń
  3. Maslo utrzec z cukrem....ale w skladnikach nie ma nic o cukrze....

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie przepraszam, to chyba jakiś cukrowy chochlik się tutaj wkradł ;-)

    OdpowiedzUsuń