Inspiracją do stworzenia zielonej zupy była książeczka "Obiady za 9.99 zł", którą polecam ze względu na wiele ciekawych,szybkich przepisów, choć opatrzonych przypadkowymi zdjęciami i recepturami zawierającymi baardzo dużo błędów ;-)
Składniki do zupy:
-1 pęczek włoszczyzny (marchewki,seler,kawałek pora,pietruszka)
-4 korzenie dorodnej pietruszki
-1 średnia cebula
-1 ząbek czosnku
-2 średnie ziemniaki
-200 ml śmietany 18%
-sól, pieprz
-kilka listków natki pietruszki do wykończenia zupy
Składniki do sałaty:
-mieszanka sałat
-kilka pomidorków cherry
-1/2 ugotowanej piersi z kurczaka
-4 łyżki śmietany 18%
-2 ząbki czosnku
-parmezan
Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i gotujemy wraz ze wszystkimi warzywami do zupy. Kiedy mięso ugotuje się wyjmujemy je z garnka i studzimy. Wywar gotujemy jeszcze chwilę, aby wszystkie warzywa zmiękły.
Całość blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też kilka łyżek śmietany, całość dokładnie mieszając.
Gotowe porcje zupy dekorujemy "chmurkami" ze śmietany i natką pietruszki.
Zupa smakuje bardzo dobrze również z jajkiem oraz w formie chłodnika- mocno schłodzona.
Kilka łyżek śmietany mieszamy z posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszankę sałat rozsypujemy na talerzu, pierś z kurczaka kroimy w paski, pomidorki cherry przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Dodajemy sos czosnkowy i oprószamy obficie plasterkami parmezanu.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz