sierpnia 18, 2012

Pierogi ruskie


 Dziś pierogi ruskie.Przepis na ciasto jest nieco inny niż ten, który prezentowałam przy okazji lepienia pierogów z soczewicą, ale równie dobry. Ciasto jest elastyczne, łatwo się wałkuje i nie pęka. Oczywiście efekt zależy w głównej mierze od mąki, jakiej użyjecie. Powodzenia!

Składniki:
-3 duże cebule
-500 g twarogu półtłustego
-około 300 g ziemniaków ugotowanych
-sól,pierz
-500 g mąki pszennej (polecam Mąkę poznańską do pierogów Lubella)
-1/4 szklanki ciepłego mleka +1/2 szklanki ciepłej wody
-2 jaja

W dużym naczyniu ubijamy na piankę 2 całe jajka a po chwili dolewamy wodę i mleko. Wsypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już elastyczne i gładkie - odstawiamy je przykrywając bawełnianą ściereczką.
Cebulę siekamy i smażymy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, bądź dokładnie rozdrabniamy i dodajemy do nich twaróg. Kiedy cebula ostygnie- całość łączymy przyprawiając farsz solą i pieprzem.
Część ciasta cienko wałkujemy, podsypując mąką. Wykrawamy kółeczka. (Ja dodatkowo, każde kółeczko wałkuję raz jeszcze, dzięki czemu moje pierogi bronią się  delikatnym, cieniutkim ciastem;-)
Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, dokładnie zaklejamy i formujemy ozdobny brzeg, np. falbankę bądź paseczki-odciskając widelec.
Pierogi gotujemy około 2-3 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.(Wodę warto wymieniać po ugotowaniu 2 porcji pierogów, dzięki czemu pierogi nie posklejają się)
Podajemy ze skwarkami lub smażoną cebulą.

Smacznego ;-)

1 komentarz:

  1. Klasyka dzieciństwa. Do tej pory zawsze jestem u babci jak robi takie :)

    OdpowiedzUsuń