sierpnia 03, 2012

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem


Kiedy najdzie mnie ochota na rybę, chętnie przygotowuję ten makaron. Tagliatelle ze śmietaną, łososiem i szpinakiem jest daniem, które ze smakiem możemy zjeść na ciepło bądź zimno. Makaron jest delikatny, bez dodatkowej ilości soli - którą zawiera już wędzony łosoś. Zaletą dania jest przemycenie często nielubianego szpinaku - który tutaj smakuje naprawdę wyśmienicie.
Dodatkowo, przygotowanie dania zajmuje tyle minut, ile gotuje się makaron, czyli naprawdę niewiele. Polecam!


Składniki na 2 porcje:
-20 dag wędzonego łososia w kawałkach
-4 gniazdka makaronu Tagliatelle (polecam zielono-biały Festaiola Agnesi)
-250 ml śmietany 12%
-1 opakowanie świeżych liści szpinaku
-1/2 cebuli
-odrobina natki pietruszki bądź koperku

Makaron gotujemy al dente.
W tym czasie na patelnię wrzucamy dokładnie umyte liście szpinaku i posiekaną cebulę. Listków nie kroimy, nie dolewamy też na patelnię tłuszczu- szpinak odda sporo wody, w której będzie się dusił. Kiedy listki zmiękną i zmniejszą swoją objętość, dorzucamy do nich kawałki łososia. Wystarczą 2 minuty aby ryba się lekko ścięła- wtedy na patelnię dolewamy kubełek śmietany i całość lekko mieszamy.
Polecam dodać do sosu odrobinę posiekanej natki pietruszki, która dodaje świeżego smaku i aromatu.

Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. Widelcempoteflonie3 sierpnia 2012 17:30

    Uwielbiam makarony, uwielbiam szpinak, uwielbiam łososia- danie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Luizo! Pyszny makaron i blog!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa;-) Każde z nich sprawia, że jeszcze głębiej wierzę, że warto jest ładnie żyć i najwięcej czasu w życiu poświęcać dla swoich pasji ;-)

      Usuń
  3. dzisiaj będę robić opisze efekty na pewno !;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo czekam na relację i zdjęcie pasty! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjec nie mam ale było pyszne, tylko nie wiedziałam co z tą cebulą zrobić więc nic nie zrobiłam. Proste w wykonaniu a w ustach niebo ;) na pewno często będę wpadać na tę stronkę. Dzięki za pomysł ! ;) - dagmara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurka wodna,zapomniałam o wzmiance dot. posiekania cebuli!
      Już poprawiłam, przepraszam!;-)

      Usuń