Dziś klasyka. Sos pomidorowy z dodatkiem marchewki, bekonu i selera naciowego oszukany przeze mnie zawartością mięsa wołowo-wieprzowego, którego w oryginalnym przepisie wprost z Bolonii brak.
Sos jest bardzo delikatny, wręcz kremowy, a to za sprawą niemal dwugodzinnego duszenia sosu na niewielkim ogniu. Marchewka dodaje pięknego, intensywnego koloru i lekkiej nuty słodkości, która smacznie balansuje z kwaskowatością pomidorów.
Przepis na oryginalną wersję sosu bolońskiego pochodzi od Rafała.
Składniki:
-1/2 kg chudego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
-500 ml przecieru pomidorowego
-4 świeże, blendowane pomidory (dodałam je dodatkowo)
-2 ząbki czosnku
-2 plasterki wędzonego boczku
-2 dorodne marchewki
-2 łodygi selera naciowego
-oliwa z oliwek
-suszone oregano, bazylia
-sól morska
-świeże listki bazylii
-świeżo zmielony pieprz kolorowy
-parmezan lub ser Grana Padano
-makaron spaghetti (koniecznie z mąki durum)
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek, po chwili dodajemy posiekany boczek, czosnek, seler i marchewki. Dodajemy mięso-kiedy będzie usmażone, dolewamy zblendowane na krem pomidory oraz przecier, świeżo zmielony pieprz, sól morską, zioła suszone i posiekane listki bazylii. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godz.
Tempo przygotowania sosu można bardzo przyspieszyć- po prostu zakończyć proces duszenia w momencie kiedy mięso i pomidory się razem połączą i sos zabulgocze, jednak powolne duszenie wszystkich składników, z przecierem pomidorowym sprawia, że sos nabiera wyjątkowej lekkości i konsystencji kremu.
Makaron gotujemy al dente. Podajemy gorący, wymieszany z sosem i oprószony parmezanem.
Smacznego ;-)
Bardzo piękne zdjęcia przepysznej klasyki w Twoim wydaniu...
OdpowiedzUsuńAleż ja lubię taki makaron! Na Twoich zdjęciach prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie to dla mnie mistrz! Makaron musiał być boski ..:)
OdpowiedzUsuń