września 29, 2012

Tort śmietanowo-porzeczkowy

(z mascarpone i konfiturą porzeczkową)
tort śmietanowo-porzeczkowy aaaledobre.blogspot.com

 Tort śmietankowo-porzeczkowy, na bazie mascarpone, świeżych owoców i konfitury z porzeczek powstał na zamówienie Marysi, stąd zdjęcia nie prezentują tortu w przekroju a tym bardziej z aktu jego konsumpcji, czego szczególnie żałuję ;-)
Ciasto składa się z dwóch, czekoladowych biszkoptów, nasączonych bezalkoholowym ponczem ze 100% soku z czarnych porzeczek, biszkoptu makowego, nasączonego mocną, zieloną herbatą i dużej ilości świeżych malin oraz porzeczek białych i czerwonych.
W środku znajduje się też cienka warstwa kremu czekoladowego, dla przełamania smaków kwaśnych a całość otula warstwa kremu na bazie śmietany i mascarpone.
 Tort powstał z okazji urodzin Taty Marysi, dlatego z tego miejsca, życzę Panu Darkowi wszystkiego co najpiękniejsze i najsmaczniejsze w życiu;-)

Tort jest duży i wysoki (35 x40x11 cm), do jego przygotowania użyłam 3 biszkoptów, dwóch słoiczków konfitur,16 jaj,16 łyżek mąki pszennej, 16 łyżek mąki ziemniaczanej,30 łyżek cukru pudru, 1.5 l śmietany kremówki oraz 1.5 kg serka mascarpone. Mam nadzieję, że równie wysoka liczba gości uzna tort za smaczny ;-)

Składniki:
-16 łyżek mąki pszennej jasnej typu 550 (polecam Młyny Wodne )
-16 jaj
-16 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
-27 łyżek cukru pudru
-ok. 20 g kakao
-ok. 20 g maku (suchego)
-1.5 l śmietany kremówki 30%
-1.5 l serka mascarpone ( szczególnie polecam Piątnicę, ser jest gładki, nie waży się i ma lekką konsystencję)
-2 słoiki konfitury porzeczkowej (polecam 100% porzeczek Łowicz)
-1 słoiczek nutelli
-2 kubełki porzeczek białych 
-2 kubełki porzeczek czerwonych
-1 kubełek malin

Biszkopty należy upiec dzień wcześniej.
Podwójny biszkopt kakaowy:
10 białek ubijamy na pianę po czym dodajemy 15 łyżek cukru pudru. Kiedy piana będzie biała i sztywna, powoli dodajemy 10 żółtek, ucierając całość i dokładnie napowietrzając.
10 łyżek mąki pszennej oraz 10 łyżek mąki ziemniaczanej łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia(1 kopiasta łyżeczka). Powoli dosypujemy składniki suche do mokrych i miksujemy biszkopt na średnich obrotach miksera.
Pieczemy biszkopt w 180 stopniach C, bez termoobiegu, przez około 30 minut.
Po całkowitym wystudzeniu ciasta przekrawamy biszkopt wzdłuż ostrym, długim nożem bądź naprężoną żyłką kucharską/nitką.

Biszkopt makowy:
6 białek ucieramy na pianę, dodając po chwili 12 łyżek cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna i biała powoli dodajemy 6 żółtek.
6 łyżek mąki pszennej oraz 6 łyżek mąki ziemniaczanej łączymy z sypkim, suchym makiem, mieszając dokładnie.Jest to ważny punkt- jeśli nie wymieszamy maku z mąką- po prostu opadnie on na dno biszkoptu.
Składniki suche powoli dosypujemy do mokrych i miksujemy całość chwilę, tylko do połączenia składników. Pieczemy biszkopt w 180 stopniach C, bez termoobiegu, przez około 30 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.

Śmietanę kremówkę ubijamy z odrobiną cukru pudru i łączymy z mascarpone. Należy to zrobić jednokrotnie, w jednym, dużym naczyniu, aby krem miał jednolitą konsystencję. Natychmiast po połączeniu składników odstawiamy krem do schłodzenia.

Biszkopt czekoladowy nasączamy sokiem z czarnych porzeczek (ja użyłam 100% Tymbark) i smarujemy go nutellą oraz konfiturą porzeczkową, pokrywamy warstwą kremu, układamy maliny, porzeczki i przykrywamy biszkoptem makowym.
Biszkopt makowy skrapiamy wystudzonym naparem z zielonej herbaty, smarujemy konfiturą porzeczkową, układamy owoce i nakładamy warstwę kremu po czym przykrywamy biszkoptem kakaowym (nasączamy go, podobnie jak ten dolny, sokiem z porzeczek, który można dodatkowo posłodzić)
Biszkopt kakaowy smarujemy konfiturą oraz grubszą warstwą kremu, którą również dokładnie pokrywamy boki tortu.
Na górze tortu możemy ułożyć napis (u mnie odręcznie wylewane na pergaminie literki z roztopionej czekolady).
Ozdabiamy tort dużą ilością porzeczek i malin. Tutaj dowolność, układamy owoce jak nam się podoba ;-)
Przed podaniem, tort chłodzimy przez około 10 godzin.
tort porzeczkowo-smietankowy aaaledobre.blogspot.com
tort porzeczkowo-smietankowy aaaledobre.blogspot.com

tort porzeczkowo-smietankowy aaaledobre.blogspot.com

tort porzeczkowo-smietankowy aaaledobre.blogspot.com

Smacznego!






3 komentarze:

  1. Aaale piękne! Cudowny tort. Musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaale się musiałaś napracować nad nim! Podziwiam! Jest piękny!

    OdpowiedzUsuń