listopada 24, 2012

Biszkopt, budyń, czekolada

 
 Ciasto najprostsze, najpyszniejsze. Lekki biszkopt posmarowany nutellą, przykryty budyniem a całość obsypana wiórkami kokosowymi. Niezbyt słodkie, bardzo delikatne i kremowe.
 Jeśli masz ochotę, ułóż na budyniu dowolne owoce, bądź biszkopt posmaruj ulubioną konfiturą!

Składniki:
-6 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mały słoiczek nutelli bądź ulubionej konfitury
-2 szklanki mleka
-2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
-100 g masła
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-wiórki kokosowe
-60 g gorzkiej czekolady
-60 g masła

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blat biszkoptowy piec około 30 minut bez termoobiegu, w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu przekroić ciasto wzdłuż na 2 blaty ( jeden blat może być nieco cieńszy).

Budynie ugotować na 2 szklankach mleka (jest to 1/2 zawartości sugerowanej na opakowaniu), dokładnie wystudzić po czym zmiksować całkowicie zimny budyń z miękkim masłem.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wmieszać 60 g masła. Lekko przestudzić.

Biszkopt posmarować nutellą, wyłożyć krem budyniowy i przykryć ciasto drugim biszkoptem.
Górę ciasta pokryć dokładnie polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego ;-)



2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba to ciacho, budyń w połączeniu z czekoladą smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń