stycznia 31, 2013

Bułeczki malinowe z kremowym serkiem


 Bułeczki drożdżowe, zawinięte z kremowym serkiem i malinami, wyglądają i smakują wręcz uroczo. Ciasto drożdżowe różni się zwiększoną ilością masła, dlatego wyrasta wolniej, nie opada w trakcie pieczenia i jest jeszcze bardziej delikatne w smaku.Samo wykonanie jest naprawdę bardzo proste a do bułeczek można użyć jakichkolwiek owoców, również mrożonych. Jedyna uwaga- znikają bardzo szybko!

Składniki na 8 sztuk:
-300 g mąki pszennej (polecam luksusową mąkę Lubella do wypieków drożdżowych)
-2 łyżeczki drożdży suszonych
-50 g masła dobrego gatunku (min. 80% tłuszczu)
-jedna szklanka ciepłego mleka
-3 łyżki cukru
-około 200 g serka kremowego (użyłam 3-krotnie mielonego do serników)
-około 200 g owoców ( np. mrożone maliny)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę, drożdże, 2 łyżki cukru, masło, wanilię zalać lekko podgrzanym mlekiem i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Twarożek wymieszać z łyżką cukru. Maliny obsypać lekko cukrem.

Napuszone ciasto jeszcze raz lekko zagnieść i uformować palcami prostokąt mniej więcej o długości 20 cm i szerokości 10-15 cm. Niech ciasto nie będzie zbyt cienkie.
Placek posmarować twarożkiem, obsypać owocami.Zawinąć względem dłuższego boku, rulon ułożyć na łączeniu i pokroić ostrym nożem na 8 kawałków (lub więcej)
Na wyłożonej papierem blasze lub keksówce układać zawijasy obok siebie, zachowując lekki odstęp. Bułeczki w trakcie pieczenia powinny "przytulić się" do siebie. Ewentualnie oprószyć je cukrem perłowym i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem.
Jeszcze ciepłe bułeczki można polukrować.

Smacznego!

7 komentarzy: