stycznia 23, 2013

Kajzerki na drożdżach

(ekspresowe)

 Te mini kajzerki, zagniecione z trzech składników to istny obłęd. Nie dość, że zniknęły zanim zdążyły wystygnąć, to ich przygotowanie, łącznie z pieczeniem zajęło mi 45 minut!
Drożdżowe bułeczki, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, rosną "jak na drożdżach" a  najpyszniej smakują z białym serem i łyżeczką miodu, albo plasterkiem szynki i pomidora :-)
Gorąco polecam!

Składniki na około 20 mini bułeczek:
-300 g mąki pszennej
-15g drożdży świeżych lub 7g drożdży suszonych
-około 150 ml ciepłej wody
-szczypta soli do smaku

Mąkę, drożdże, szczyptę soli zamieszać. Wlać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, wyrabiając je chwilę aby ciasto napowietrzyło się. Polecam sprawdzony sposób uformowania kuli i wgniatania jej brzegów do środka.Czynność wielokrotnie powtarzam.
Odstawić ciasto do napuszenia, co w ciepłym pomieszczeniu zajmuje około 20 minut.
Zagnieść ciasto raz jeszcze i obsypanymi mąką dłońmi formować niewielkie kuleczki.Układać na blasze w odstępach, naciąć ostrym nożem charakterystyczny krzyżyk, bądź inny wzór.
Pozostawić przez kilka minut do wyrośnięcia. Oprószyć mąką.
Piec 10 minut w 240 stopniach C.
kajzerki na drozdzach aaaledobre.blogspot.com
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. tylko 45 min? idealne na śniadanko :D
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 2/3 drożdzy to konkretnie ile? bo są małe kosteczki i 100 g :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście chodzi o klasyczną kostkę Drożdży Babuni 100 g ;-)

      Usuń
  3. Już 2 razy piekłam te kajzerki:) Wychodzą świeże, delikatne, pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak nie mam świeżych drożdży, to ile torebek suszonych? Jedna torebka ma 7g.

    OdpowiedzUsuń