stycznia 22, 2013

Kruche ciasteczka z angielskim kremem lemon curd


 Jakże urocze i intensywnie cytrynowe, bardzo łatwe ciasteczka zaproponowała Dorota z Moje Wypieki.com! Upiekłam je po raz pierwszy, ale z pewnością będą stałym bywalcem w mojej kuchni.
Ciasteczka są kruche, bardzo delikatne a ich słodycz fantastycznie przełamuje kwaskowatość lemon curd. Warto przygotować słoik tego cudownego kremu i przechowywać w lodówce, tak na wszelki wypadek. Przydaje się zarówno do ciast drożdżowych jak i do smarowania biszkoptów. Tylko uwaga: uzależnia! :-)

Składniki na około 20 sztuk:
-100 g miękkiego masła dobrego gatunku (polecam masło garwolińskie)
-1/4 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka soku z cytryny

Składniki na lemon curd:
-1 jajko
-1 żółtko
-3 łyżki cukru
-sok z 1/2 cytryny
-skórka z 1 cytryny
-1 łyżka masła

Jajka, cukier, sok z cytryny, masło roztrzepać dokładnie do połączenia składników. Podgrzewać aż do zagotowania nieustannie mieszając za pomocą rózgi. Kiedy krem zgęstnieje zdjąć z ognia i wmieszać startą skórkę.

Wszystkie składniki na ciasteczka zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut po czym formować niewielkie kuleczki, spłaszczać je dłonią i żłobić dołeczek*, np za pomocą nakrętki. Ułożyć ciasteczka na blasze w odstępach około 2 cm i wypełnić dołeczki kremem cytrynowym.
Piec 15 minut w 180 stopniach C bez termoobiegu.

*dołeczek w ciastku powinien być głęboki, prawie do samej blachy, inaczej istnieje obawa, że krem wypłynie w trakcie pieczenia

Smacznego!



4 komentarze:

  1. takie jedno ciasteczko poproszę do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż wstyd się przyznać, ale nie robiłam jeszcze lemon curd, muszę zatem w najbliższym czasie wypróbować. Fajnie byłoby mieć puszkę Twoich ciasteczek, albo chociaż jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo też takie robiłam, są super :)

    OdpowiedzUsuń