stycznia 03, 2013

Muszle z grzybami i serem

(w sosie śmietanowym)
muszle śmietanowo-serowe
Nie mam nic przeciwko makaronowi z samymi pieczarkami, bez dodatku sosu, ewentualnie z kroplą oliwy z oliwek z czosnkiem, ale dziś miałam ochotę na coś bardziej delikatnego, łagodnie kremowego. Tak powstał szybki makaron z zawiesistym sosem pieczarkowo-serowym na bazie słodkiej śmietanki.
Koniecznie trzeba to danie posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Polecam!

Składniki dla 2 osób:
-około 200 g makaronu typu muszle
-10 sztuk dorodnych pieczarek
-250 ml śmietany kremówki
-1 biała cebula
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
-1 topiony serek śmietankowy w bloczku (polecam Hochland)
-pieprz kolorowy
-parmezan
-natka pietruszki

Cebulę i czosnek należy drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie z oliwek. Po chwili dodać pieczarki pokrojone w paseczki bądź większe słupki. Posolić i smażyć do zredukowania płynu z pieczarek.

Muszle ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody).

W miseczce połączyć śmietankę i serek topiony - przelać na patelnię z pieczarkami i dusić przez chwilę, ciągle mieszając.

Odlany makaron od razu wymieszać z sosem na patelni, obsypać posiekaną natką pietruszki, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Powiem ci ze wygladaja oblednie! Piekne zdjecia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio chodzą za mną makarony! Twój wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń