Torcik marchewkowy powstał w tempie ekspresowym. Jest mocno wilgotny, aromatyczny, nie za słodki. Jego przygotowanie nie wymaga nawet wykorzystania miksera a jedynie miski i widelca. Przepis pochodzi od Doroty. Proporcje składników zostały przeze mnie znacznie zmniejszone. Pysznie komponuje się z lekko słonawym serkiem mascarpone.
Polecam!
Składniki na 6 porcji:
-1 jajko
-1/4 szklanki cukru
-1/3 szklanki mąki pszennej
-4-5 łyżek oleju rzepakowego
-1/2 szklanki tartej marchewki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonych goździków
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-szczypta ziela angielskiego
-1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-1/4 szklanki posiekanych ananasów z puszki
Składniki na krem:
-150 g serka mascarpone +2 łyżeczki cukru pudru
Jajka roztrzepać z cukrem i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Masę wylać do małej keksówki bądź tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto powinno być gotowe, kiedy pęknie (w środku pozostanie lekko wilgotne).
Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem.
Całkowicie wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować kremem, podobnie górę ciasta. Oprószyć kakao i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego :-)
Wygląda wspaniale!! Od dłuższego czasu zabieram się za ciasto marchewkowe i zabrać się nie mogę :)
OdpowiedzUsuńLuiza ma też super przepis na "normalne" ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń