Bułeczki drożdżowe z nadzieniem można przygotować na wiele sposobów. Dziś skusiłam się na nadzienie budyniowe. Dobrze jest przygotować budyń samodzielnie, jest delikatniejszy, bardziej kremowy i nie tak gęsty jak ten z torebki. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze słodko-słonej strony Diamant. Pyszne do kubka mleka bądź latte. Polecam!
Składniki na około 30 bułeczek:
-niecałe 400 g mąki pszennej
-kostka świeżych drożdży (100g, np. Babuni)
-300 ml ciepłego mleka
-2 łyżki masła dobrego gatunku
-1 jajko
-40 g jogurtu naturalnego (dodałam serek homogenizowany)
-1 łyżeczka cynamonu
-cukier perłowy i odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Składniki na budyń:
-500 ml mleka
-25 g masła
-2 łyżki cukru
-50 g maki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-16 g cukru waniliowego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 żółtko
Drożdże, mleko, cukier, cynamon, jajko rozkłócić za pomocą rózgi kuchennej. Masło rozpuścić i wraz z jogurtem i mąką dodać do rozczynu. Zagnieść na gładkie, miękkie ciasto i odstawić do napuszenia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je delikatnie rozklepać dłonią na placek grubości przynajmniej 1.5 cm. Wycinać kółka - raczej mniejsze, bułeczki będą wtedy w sam raz na jeden kęs.
Ułożyć na blasze do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, obsypać cukrem perłowym i piec około 15 minut w temperaturze około 170 stopni C.
300 ml mleka zagotować z masłem i cukrem, pozostałe mleko rozkłócić z żółtkiem, wanilią, mąką pszenna i ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż do zagotowania, aby nie powstały grudki. Przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki nadziewać budyniem (np. za pomocą szprycy cukierniczej).
Pychota! :)
OdpowiedzUsuń