kwietnia 29, 2013

Tort kokosowy z truskawkami

(z likierem i mlekiem kokosowym)

 Kokos i truskawka to para idealna. Do tortu użyłam likieru kokosowego 16%, śmietanki kokosowej i mleczka, które połączyłam z serkiem mascarpone. Smak ciężko opisać...Jest to obowiązkowe połączenie na majowe wypieki!
Przepis pochodzi z bloga Doroty.

Składniki na biszkopt:
-5 jaj
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na wysoką, puszystą pianę razem z cukrem. Stopniowo, po kolei dodawać żółtka i przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać lekko, piec około 30 minut, bez termoobiegu, w 180 stopniach, w formie o średnicy do 23 cm.

Składniki na krem:
-0.5 kg serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-1 puszka mleka kokosowego (puszka 400 ml, lubię firmę Blue Dragon)
-200ml likieru kokosowego (ja użyłam likieru Bali 16%)
-a ponadto wiórki kokosowe,  3 łyżki konfitury truskawkowej i kilka świeżych truskawek

Puszkę z mlekiem kokosowym należy otwierać ostrożnie- w górnej warstwie powinna zebrać się śmietanka, zaś u dołu puszki mleko. Jednak jeśli puszka nie dozna silnych wstrząsów, mleko i śmietanka nie wymieszają się.
Gęstą śmietankę umieszczamy w misie miksera i lekko ubijamy z cukrem pudrem, na końcu dodając po łyżce serek mascarpone. Dolewamy kilka łyżek likieru (w zależności od konsystencji kremu) i jeszcze raz, całość mieszamy. Krem należy schłodzić przez chwilę w lodówce.
Pozostałe mleko kokosowe wykorzystamy do nasączenia biszkoptów. Należy je wymieszać z likierem kokosowym.

Biszkopt trzeba schłodzić, a najlepiej upiec go dnia poprzedniego, dzięki czemu nie będziemy mieć kłopotów z przekrojeniem ciasta.
Ja swój biszkopt przekroiłam na 3 części.

Pierwszą część biszkoptu układamy na paterze, obficie skrapiamy blat ponczem, smarujemy go konfiturą z truskawek, smarujemy kremem. Układamy kolejny blat, skrapiamy ponczem, nakładamy krem i ostatni blat biszkoptowy.Cały tort dokładnie smarujemy kremem, nie pomijając boków.
Na końcu obficie obsypujemy tort wiórkami kokosowymi, układamy truskawki.
Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
 Smacznego!




4 komentarze:

  1. Ojejciu!!!! Jakie cudo przepiękne! Luiza, CZARUJESZ!!!! Czy mogę poprosić kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...a jakie pyszne :)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  3. 13 marca 20016

    dzięki za przepyszny tort truskawkowy "Mery 70"....PYCHOTA !!!

    OdpowiedzUsuń