czerwca 14, 2013

Kremowe spaghetti z kurczakiem, grzybami i pecorino

 Kiedy nie mam zbyt wiele czasu, gotuję makaron. Zazwyczaj cenię sobie klasyczne zestawienia smakowe, takie jak przetarte pomidory, wołowina i bazylia, albo beszamel, drób i mozarella. Kiedy planuję zjeść w domu danie kuchni włoskiej, starannie dobieram składniki i często wspieram się kulinarnymi poradnikami, aby smaki się zgadzały i uzupełniały.
 Spaghetti ze śmietanką, kurczakiem, grzybami i serem pecorino powstało spontanicznie i okazało się być ciekawym połączeniem. Makaron jest delikatny, bardzo kremowy a jedynym dominującym smakiem jest nieco ostry, długo dojrzewający ser pecorino. Szczerze polecam!

Składniki na 4-6 porcji:
-500 g makaronu spaghetti
-500 ml śmietany 30%
-250 ml śmietany 18%
-500 g piersi z kurczaka
-500 g pieczarek
-oliwa z oliwek
-sól morska
-bazylia świeża i suszona
-oregano
-tymianek
-około 200 g sera pecorino

Makaron ugotować al dente.
Pieczarki pokroić w grubsze plastry i usmażyć na suchej patelni, aby woda odparowała.
Mięso ugotować w osolonej wodzie, po czym pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie z tymiankiem, oregano i bazylią (polecam na rozgrzany tłuszcz wsypać najpierw suszone zioła, dzięki czemu nabiorą one głębokiego aromatu i zmiękną).

Śmietany połączyć i podgrzać, dodać makaron, pieczarki i kurczaka oraz starkowany na drobnych oczkach ser pecorino. Całość wymieszać.
Podawać z listkami świeżej bazylii.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, i ten ser wokół... Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie spaghetti... Kremowe, serowe, a do tego kurczak i pieczarki. Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń