sierpnia 16, 2013

Orzeźwiający sernik cytryna-kiwi

(na serkach homogenizowanych)
 Błyskawiczny i lekki sernik na bazie serków homogenizowanych, o wyjątkowo orzeźwiającym smaku cytryny i kiwi. Doskonały na upalne dni, kiedy pieczenie wcale nie sprawia przyjemności...
Trzeba pamiętać, że owoc kiwi zawiera związek, który rozkłada kolagen, więc żelatyna składająca się głównie z kolagenu nie zetnie się.Jeśli zależy Ci na dodaniu owocu kiwi do środka masy serowej bądź galaretki, dla unieszkodliwienia tego związku kiwi trzeba sparzyć wrzącą wodą.

Składniki:
-500 g serka homogenizowanego
-150 g  kruchych ciastek bądź herbatników
-1 łyżka masła dobrego gatunku
-2 owoce kiwi
-sok z 1 cytryny + otarta skórka
-200 ml śmietanki 30%
-2,5 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wrzątku
-2 łyżki kakao dobrego gatunku (użyłam 89%)

Ciastka pokruszyć- np. za pomocą blendera i połączyć z masłem i 1 łyżką kakao.Zagnieść i wyłożyć dno foremki.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, mieszając dokładnie, aby powstał gładki, gęsty płyn.Lekko przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, na końcu dodawać po łyżce serek homogenizowany i otartą skórkę cytyrnową. Cały czas miksując, powoli dolewać sok z cytryny i żelatynę.Ubijać jeszcze przez chwilę, aby żelatyna dokładnie rozprowadziła się w masie serowej.

Na kakaowy spód wylać masę serową-schłodzić około 1 godziny. Oprószyć kakao, ułożyć plasterki kiwi.
 Smacznego! :)






4 komentarze: