sierpnia 12, 2013

Puszysty sernik na zimno, mocno truskawkowy z pijanym kokosem

 Prawdopodobnie to ostatni deser ze świeżych truskawek w tym sezonie...Zatem, tak na pożegnanie truskawkowego lata, serdecznie polecam zrobić puszysty, lekki sernik na zimno. Mocno truskawkowy, niezbyt słodki, z dodatkiem kokosa na wódce. Wygląda tak pięknie, że nawet mógłby spełnić rolę urodzinowego tortu ;-) A jeśli nie znajdziecie już truskawek, z powodzeniem można wykorzystać owoce mrożone, bądź zastąpić je malinami, jagodami, jeżynami czy porzeczkami.
Zmodyfikowany pomysł pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Serdecznie polecam!

Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
-200 g serka homogenizowanego naturalnego
-500 g świeżych truskawek
-4 łyżki cukru pudru
-1 galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny
-1 opakowanie biszkoptów podłużnych
-1 świeży kokos
-100 ml wódki
-ewentualnie inne owoce do ozdoby (użyłam borówek)

Kokos należy przepołowić i wydostać ze środka miąższ. Zblendować go z wódką na drobne wiórki.
Truskawki umyć, zblendować na gładki mus i podzielić go na 1/4 i 3/4 części.

Galaretkę rozpuścić w 50 ml wrzącej wody, dodać 1 łyżkę żelatyny, dokładnie wymieszać i ostudzić.Idealna galaretka do połączenia z bitą śmietaną powinna być zimna i lekko tężejąca, dająca się jeszcze mieszać.Galaretkę podzielić podobnie jak mus truskawkowy -na 1/4 i 3/4.

Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, na końcu wmiksować  serek homogenizowany. Podzielić masę na 2 części.

Do części pierwszej dodać 3/4 galaretki oraz 3/4 musu truskawkowego - będzie to ciemniejsza warstwa sernika.
Do części drugiej dodać 1/4 galaretki i 1/4 musu truskawkowego - będzie to jaśniejsza warstwa sernika.
Dno foremki wyłożyć papierem, dookoła ustawić biszkopty (trzeba im przyciąć końcówki, aby biszkopty mogły stać), wylać do foremki warstwę ciemniejszą, potem jaśniejszą.Na górę sernika nałożyć wiórki kokosowe nasączone wódką.Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby sernik dobrze stężał.
Udekorować obficie owocami, oprószyć cukrem pudrem.Po wyjęciu z formy ciasto może potrzebować osłonięcia dolnej części biszkoptów- użyj w tym celu szerokiej wstążki w idealnym wg Ciebie kolorze.



Smacznego!



1 komentarz:

  1. super zdjęcia, apetyczny torcik na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń