września 27, 2013

Bułeczki pełnoziarniste ekspresowe

 Pszenne, pełnoziarniste bułeczki, ekspresowe w wykonaniu. Miękkie i puszyste,o lekko chrupiącej skórce, idealne na śniadanie! Podobnie jak w moich ekspresowych kajzerkach, potrzeba do nich jedynie trzech głównych składników. Gorąco polecam!

Składniki na około 10 mini bułeczek:
-300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-1.5 opakowania drożdży instant (10.5g) lub około 20g drożdży świeżych
-170ml  ciepłej wody
-szczypta soli
-1 małe jajko (roztrzepane do posmarowania bułeczek)
-ewentualnie: płatki owsiane/mak/dowolne ziarna do obsypania

Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże, sól, wodę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, wyrabiając je chwilę aby ciasto napowietrzyło się. Polecam sprawdzony sposób uformowania kuli i wgniatania jej brzegów do środka (czynność tę wielokrotnie powtarzam).
Odstawić do napuszenia na około 20 minut, po czym formować kuleczki, układać na blasze w niewielkich odstępach (po wypieczeniu bułeczki "przytulą się" do siebie), posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami bądź płatkami owsianymi. Odstawić do ponownego wyrastania, po czym piec bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 10-15 minut.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Niestety ciasto prawie nic nie wyrosło, a z podanych proporcji wyszlo 8 malutkich zbitych bułek:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdusia, przyczyn niewyrastania ciasta może być wiele, może temperatura powietrza była zbyt niska, albo za duża jego wilgotność? Jakiej użyłaś mąki? Czy mąkę przesiałaś przez sito? Czy woda, której użyłaś, była ciepła?

      Usuń
  2. Całkiem fajne, ale musiałam dać więcej wody i nie wyszły tak puchate jak na zdjęciu. Podrasuję trochę przepis i będę z niego piekła, bo przepis ekspresowy no i samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń