listopada 06, 2013

"Flash loaf bread", chrupiący chleb z tartym ziemniakiem

 Chleb w domu być musi, a kiedy nie mam czasu aktywować chlebowego zakwasu, zagniatać, odliczać godzin wyrastania dobrego, domowego bochenka, piekę właśnie taki chleb. "Flash loaf bread" z przepisu Dan'a Lepard'a, który idąc na kompromis, proponuje chrupiący chlebek o zwartym miąższu do przygotowania w 2 godziny! Dodatek octu balsamicznego i ucieranego, surowego ziemniaka, nadaje mu specyficzną, wilgotną teksturę i smak. Przygotowanie jest szybkie i proste. Serdecznie polecam!

Składniki:
-400 g mąki pszennej chlebowej
-125 g mąki pszennej razowej
-25 g roztopionego masła
-2 łyżeczki soli
-2 opakowania suszonych drożdży (14 g) lub około 30g drożdży świeżych 
- 250 ml ciepłej wody
-175 g surowych ziemniaków utartych na papkę
-2 łyżki octu balsamicznego

Drożdże rozprowadzić w małej ilości wody, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Mąki, sól przesiać przez sito, wlać aktywne drożdże i lekko wymieszać. Utarte ziemniaki oraz wszystkie składniki płynne dolać do miski z mąką i zagnieść elastyczne, klejące ciasto. Jeśli ciasto będzie miało zbyt wodnistą konsystencję, można dodać małą ilość mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

Dłonie natłuścić odrobiną oliwy bądź oleju, przełożyć ciasto na deskę i wyrabiać przez chwilę, rozpłaszczając je na placek, po czym składając w kształt koperty. Innym, sprawdzonym sposobem jest  rozpłaszczenie ciasta i wgniatanie jego rogów do środka. Po krótkiej pracy z ciastem należy uformować je w kulę i odłożyć do koszyka wyłożonego bawełnianą ściereczką.Chleb napuszy się po krótkim czasie- ocet balsamiczny działając na białko zawarte w mące, spowoduje szybką fermentację i wytworzenie bąbelków powietrza.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni C używając dodatkowo funkcji pary wodnej, bądź wstawiając na dno żaroodporne naczynie z wodą. Najlepszy efekt uzyskamy, kiedy wyrośnięty bochenek przełożymy na rozgrzany uprzednio kamień bądź blachę.
Chleb należy piec w temperaturze najwyższej przez około 30 minut a następnie zmniejszyć ją do 180 stopni. Łączne pieczenie nie powinno zająć nam więcej niż 50 minut.
Gotowy bochenek, po postukaniu łyżką w jego bok, wydaje głuchy dźwięk.
Ostudzić na kratce.
Smacznego :)




1 komentarz: