marca 11, 2014

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

  Porządki wiosenne w kuchennych szafkach, czasem okazują się być podwójnie korzystne :). Kiedy znalazłam słoiczek wiśni w zalewie, od razu wiedziałam, że na drugie śniadanie będą drożdżowe bułeczki. Nie zajęło mi to więcej jak 40 minut. Te mięciutkie, puchate i słodko-kwaśne drożdżówki, obsypane kruszonką Was zachwycą. Idealne jeszcze na ciepło, ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki na 8 sztuk:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 żółtko
-1/2 szklanki ciepłego mleka
-3 łyżki cukru (użyłam domowej roboty cukru kryształowego z wanilią)
-15 g świeżych drożdży
-200 g wiśni bez pestek
-50 g masła dobrego gatunku
-roztrzepane jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek
-3 łyżki cukru pudru+1 łyżka wody na lukier
-2 łyżki masła+2 łyżki mąki+2 łyżki cukru na kruszonkę

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać żółtko, mleko,cukier, roztopione masło-zamieszać. W oddzielnej miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki- pozostawić na chwilę do podrośnięcia po czym  dodać do miski z mąką i zagnieść. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Odstawić na kilka minut, aby podrosło.
Składniki na kruszonkę zagnieść.

Ciasto podzielić na 8 (lub mniej- jeśli chcemy mieć większe bułeczki, albo więcej-jeśli wolimy bułeczki mniejsze) części, delikatnie rozklepać je palcami na kształt krążków. Po środku bułeczek ułożyć wiśnie, obsypać kruszonką. Brzegi posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 20 minut.
Kiedy bułeczki lekko przestygną- polukrować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz