maja 06, 2014

Lekka tarta jogurtowo-limonkowa

(na biszkoptach)

 Bardzo lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser: krem z jogurtu naturalnego i limonki zapieczony na biszkoptach, wykończony odrobiną bitej śmietany. Zachwyci każdego miłośnika cytrusowych wypieków!

Składniki na tartę o średnicy 18 cm:
-2 jajka
-400 ml jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-otarta skórka i sok z 1 limonki
-8-10 sztuk biszkoptów
-200 ml śmietany kremówki
-2 łyżki cukru pudru

Jajka ubić na wysoką i puszystą pianę, dodać 1 łyżkę cukru pudru, jogurt, sok z limonki i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Zamieszać i wylać na wyłożoną biszkoptami foremkę. Uwaga: biszkopty wypłyną na górę i w takim stanie należy tartę upiec. Po jej wystudzeniu obracamy tartę biszkoptami do dołu.
Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Całkowicie wystudzić.

Kremówkę ubić, pod koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić tartę za pomocą rękawa cukierniczego. Obsypać skórką z limonki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz