maja 08, 2014

Dorsz pieczony z limonką i sosem miodowo-musztardowym

Dorsz to wyjątkowo delikatna i smaczna ryba, która lubi proste dodatki. Upiekłam ją z sokiem z limonki, miodem i musztardą a całość przysypałam solidną porcją tymianku i kopru. Przygotowanie dania zajęło mi 30 minut. Ryba w takiej oprawie jest lekka, soczysta i bardzo sycąca!
Świetną propozycję na taki kawałek ryby znalazłam u Zosi z makecookingeasier.pl. Przepis lekko zmodyfikowałam.

Składniki na 2 porcje:
-2 kawałki dorsza (użyłam filetu bez skóry)
-1 limonka (otarta skórka i sok)
-1 łyżka miodu
-1 łyżka musztardy Dijon
-1 łyżka oliwy z oliwek
-garść koperku i tymianku
-sól morska, pieprz

Filet umyć i osuszyć. Ułożyć na folii aluminiowej.
Z miodu, musztardy, oliwy i 1/2 limonki zrobić emulsję i dokładnie oblać nią rybę. Ułożyć plasterki limonki, koper i tymianek. Posolić, popieprzyć.
Folię aluminiową szczelnie zamknąć, tak aby sos w trakcie pieczenia nie wypłynął ze środka. Piec na płaskiej blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz