maja 27, 2014

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

 Co jeść, kiedy żar leje się z nieba a kuchnię omijamy szerokim łukiem? Schłodzone knedle z owocami i jogurtem naturalnym z pewnością Wam posmakują a ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Proste, pyszne, lekkie danie, a możliwości modyfikacji jego smaku jest całe mnóstwo,bo możecie je nadziać takimi owocami, jakie lubicie najbardziej!

Składniki na 10 sztuk:
-200 g ugotowanych ziemniaków
-120 g mąki pszennej
-1 niewielkie jajko
-szczypta soli i cukru
-truskawki i jogurt naturalny

Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wbić jajko, dodać mąkę, sól i cukier.Zagnieść miękkie, spójne ciasto. Podsypywać mąką, jeśli okazałoby się, że ciasto jest zbyt luźne.
Uformować rulonik i podzielić go na 10-11 części. Z każdej porcji zrobić placuszek, w którego środku ułożyć truskawkę. Zakleić jak pierożek, po czym uformować w dłoniach kulkę.
Gotować we wrzątku przez 2-3 minuty, aż do wypłynięcia.
Schłodzić i podawać z jogurtem naturalnym.

 Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. pysznie wyglądają te Twoje knedle:) ale mi smaka zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń