czerwca 30, 2014

Sernik z frużeliną jagodową i obłoczkiem bitej śmietany

  Pogoda nas nie rozpieszcza, ale rozpieścić nas może małe co nieco!:) Kiedy wchodząc do domu, poczułam zapach pieczonego u sąsiadów sernika, wiedziałam już, że muszę go zrobić jeszcze dziś. Zatem, tak na poprawę humoru, w ten pochmurny dzień, ze ścianą deszczu za oknem: pieczony sernik z jagodową frużeliną i obłoczkiem bitej śmietany.

Składniki na foremkę 18 cm:
-500 g twarogu półtłustego
-100 g cukru pudru
-2 jajka
-1/2 opakowania budyniu śmietankowego
-1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Frużelina (kisiel jagodowy):
-1/2 szklanki jagód
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru pudru
-1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
-150 ml śmietany kremówki 

Twaróg dwukrotnie zmielić lub rozdrobnić za pomocą blendera. Dodać cukier, budyń i ubite w oddzielnym naczyniu jajka. Wymieszać, wylać do foremki i piec około 40 minut z parą wodną.
(na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą).

Składniki na frużelinę dokładnie wymieszać, zagotować do zgęstnienia i ostudzić. 
Kremówkę ubić na sztywno.

Kiedy sernik będzie już całkowicie zimny,  na górę wylać frużelinę a na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. (mnie, tym razem, wyszło to niezwykle niezdarnie...)
Smacznego :)




2 komentarze: