lipca 23, 2014

Drożdżowe morelove z chrupiąca kruszonką

 Lubi je chyba każdy.Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe, pokryte chrupiącą kruszonką, najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka. Nie oprzecie się mu nawet, kiedy będzie jeszcze gorące! I to wcale nieprawda, że od ciepłego ciasta boli brzuch!


Składniki na keksówkę 30cm:
-400 g mąki pszennej
-70 g masła
-200 ml ciepłego mleka
-50 ml wody
-30 g cukru (można dodać więcej)
-14 g drożdży instant lub 30 g świeżych
-1 jajko
-1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski
-4-5 moreli

Kruszonka:
-70 g mąki pszennej
-35 g cuku
-35 g zimnego masła

Jajko rozkłócić, dodać wodę i cukier, rozpuszczone masło i ciepłe mleko a na końcu przesianą mąkę oraz suszone drożdże (ze świeżych zrobić rozczyn). Zamieszać do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i gładkie. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę szybko zagnieść  i odstawić do lodówki.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto (które już teraz zmieni swoją konsystencję i stanie się bardziej gęste i ciągliwe), ułożyć cienkie plasterki moreli (nie za gęsto, aby morele nie opadły i nie obciążyły ciasta) i obsypać kruszonką. Piec około 40 minut w 160 stopniach C, bez termoobiegu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz