Bardzo kremowy sernik, o lekko mazistej konsystencji, połączony z warstwą puszystej trufli czekoladowej. Najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu w lodówce. Nie mogę mu się oprzeć! :)
Doskonały, zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.
Składniki na foremkę o średnicy 18 cm.
Warstwa serowa (najlepiej przygotować ją wieczorem i całą noc chłodzić w lodówce)
-230 g twarogu półtłustego
-230 g serka kremowego "Twój Smak" Piątnicy
-200 ml śmietanki 30%
-1 jajko
-1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
-3 łyżki cukru (można dodać więcej)
Warstwa truflowa:
-250 ml śmietanki 30%
-3 łyżki kakao 80%
-6 kostek czekolady mlecznej (można dodatkowo dosłodzić)
Twaróg zmielić (lub zblendować), dodać pozostałe składniki i zmiksować krótko, tylko do połączenia.
Wylać do tortownicy i piec około 40 minut w 160 stopniach C bez termoobiegu, aż środek sernika się zetnie.
Schłodzić i wstawić do lodówki.
Śmietankę kremówkę, kakao i kostki czekolady zagotować aż do wrzenia. Zestawić z palnika, schłodzić. Wstawić na chwilę do lodówki po czym ubić mikserem, aby masa lekko zjaśniała i zrobiła się pulchna. Ponownie przez chwilę schłodzić po czym wyłożyć na warstwę serową. Obsypać kakao.
Kroić nożem rozgrzanym we wrzątku i wytartym do sucha.
Smacznego!
De-li-cje! ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekko maziste waśnie ;) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń