sierpnia 08, 2012

Bakłażan w cieście curry

bakłażań z curry aaaledobre.blogspot.com
Bakłażan to warzywo,doprawdy, piękne... O lśniącej, gładkiej skórce, głębokim kolorze i smaku...no właśnie-tu jest problem, bo w zasadzie smaku nie posiada a źle przyprawiony jest po prostu nijaki.
Ja dziś proponuję bakłażana w cieście curry. Smażone koła są złote i chrupiące, świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowo-pietruszkowego, mogą być doskonałym obiadem, albo przystawką rodem z Portugalii.
U dołu przepis na około 20 krążków smażonego bakłażana.

Składniki:
-1 dorodny, dojrzały bakłażan
-2 jaja
-4 łyżki mąki pszennej
-odrobina mleka
-2 łyżeczki curry
-2 łyżeczki soli i pieprzu
-1 mały kubełek śmietany 18%
-2 ząbki czosnku
-odrobina natki pietruszki
-oliwa z oliwek

Bakłażana należy dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm (cieńsze krążki będą się smażyły szybciej).
Jajko należy rozkłócić z solą, pieprzem, curry i mąką, dolewając odrobinę mleka. Plastry bakłażana należy obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Ja usmażone krążki jadłam z sosem czosnkowo-pietruszkowym, który przyrządziłam, łącząc śmietanę, posiekaną pietruszkę i czosnek oraz odrobinę soli.

Rada: po zdjęciu krążków z patelni warto ułożyć na kilka minut na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu, który bakłażan "pije" w dużej ilości
aaaledobre.blogspot.com

smażony bakłażan

bakłaża w cieście

bakłażan w cieście curry
Smacznego ;-)

2 komentarze: