sierpnia 10, 2012

Bucatini z kulkami mięsnymi i sosem pomidorowym


 Dziś prezentuję danie iście niepozorne ;-) Wołowina, makaron i sos pomidorowy, który w tej formie okazał się być naprawdę pysznym obiadem, ciekawie prezentującym się na talerzu i dającym wiele wesołości podczas przygotowania;-)
Przepis dla dwóch osób:

Składniki:
-300 g chudego mięsa mielonego (u mnie wołowina)
-3 łyżki bułki tartej
-1 jajko
-kilka pieczarek
-500 ml przecieru pomidorowego
-3/4 opakowania makaronu Bucatini (polecam Bucatini nr5  Primo Gusto)
-natka pietruszki
-4 ząbki czosnku
-parmezan

Makaron gotujemy al dente.
Przecier pomidorowy podgrzewamy, dodając do niego odrobinę soli, pieprzu i cukru (opcjonalnie, jeśli byłby zbyt kwaśny). Do sosu dorzucamy też kilka pokrojonych pieczarek.
Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z jajkiem i bułką tartą na gładką masę i formujemy maleńkie kuleczki, które na końcu panierujemy w bułce tartej. Podsmażamy mięsne kulki na rozgrzanym tłuszczu po czym zanurzamy je w sosie pomidorowym. Całość chwilę gotujemy.
Gotowe porcje oprószamy parmezanem.
Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz