października 13, 2012

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

ciasto jogurtowe ze śliwkami aaaledobre.blogspot.com
  Ciasto śliwkowe na jogurcie jest całkiem prostym i szybkim rozwiązaniem na weekendowy, jesienny  wypiek. Przyrządza się je niesamowicie łatwo, bez użycia miksera i wykorzystując tylko 2 naczynia.
 Ciasto jest gęste a owoce (można użyć tutaj różnych owoców) nigdy nie opadają na dno.
Pięknie wyrośnie z bardzo dużą ilością śliwek, o ile zrezygnujemy z termoobiegu ;-)
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com.

Składniki:
-300 g mąki pszennej
-100 g cukru
-3 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-2 duże jajka
-250 ml jogurtu naturalnego (polecam jogurt typu greckiego)
-150 ml oleju słonecznikowego
-cukier puder do oprószenia
-1 kg śliwek węgierek

Jajka, jogurt, olej i miód mieszamy dokładnie na spójną masę.
W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.

Składniki suche dodajemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy do powstania gładkiej, gęstej masy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką i układamy połówki śliwek, rozcięciem do góry.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, bez termoobiegu.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
ciasto jogurtowe ze śliwkami aaaledobre.blogspot.com
 Smacznego ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz