października 16, 2012

Zupa z pora

(kremowa, z serem i wołowiną)
zupa z porów aaaledobre.blogspot.com
 Tę kremową, rozgrzewającą zupę nauczyła mnie robić moja mama kiedy byłam w szkole podstawowej. Jest naprawdę pyszna! Bardzo delikatna, z drobnymi kęsami mielonej wołowiny i pachnąca rozmarynem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, składają się na nią 3 główne składniki, a jej ugotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.
Krem z pora to zupa bardzo treściwa i z pewnością rozgrzeje Was w te jesienne, długie wieczory.
Szczerze polecam ;-)

Składniki:
-500 g mielonej wołowiny
-1 dorodny por (bez zielonej części)
-3 serki topione o smaku śmietankowym (polecam Hochland w bloczku)
-1 kostka rosołowa
-około 1 łyżki suszonego rozmarynu
-1 czerwona cebula
-odrobina masła lub oliwy do smażenia
-świeżo mielony pieprz, sól morska

Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Po chwili dodajemy mięso mielone i całość dokładnie smażymy.
Por kroimy drobno (np. w półksiężyce) i dodajemy do mięsa, dolewając nieco ponad 1 litr wody.W tym momencie dorzucamy również kostkę rosołową i rozmaryn. Solimy.
Zupę należy gotować do całkowitego rozpadnięcia się pora i chwili, w której wołowina będzie miękka. (Wiele zależy od gatunku i części mięsa, ale mnie zajęło to właśnie około 20 minut)
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy serki topione i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się serowych bloczków.

Podajemy ciepłą. Dobrze smakuje z grzankami.
zupa z pora aaaledobre.blogspot.com
zupa z pora aaaledobre.blogspot.com
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz