października 17, 2012

Naleśnikowe sakiewki z grzybami

pancakes stuffed with mushrooms aaaledobre.blogspot.com
Niby najprostsze, niby zwykłe.Ale wyglądają uroczo i estetycznie na nudnym stole.
Po prostu: naleśniki nadziewane pieczarkami i cebulą.

Składniki na około 10 sztuk:
-2 jajka
-200 g mąki
-1.5 szklanki mleka
-około 300 g pieczarek
-2 dorodne cebule
-sól morska, pieprz mielony
-masło dobrego gatunku (polecam Garwolińskie 82%)
-odrobina oleju (dolewamy do ciasta naleśnikowego)
-szczypiorek (cienki)

Jajka dokładnie rozkłócamy z mlekiem, dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
Cebulę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle.Po chwili dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania wody.
Smażymy naleśniki  na suchej patelni teflonowej (już bez dodatku tłuszczu).
Na środku placka układamy porcję nadzienia i związujemy sakiewkę źdźbłem szczypiorku.
(Szczypiorek będzie elastyczny i nie popęka przy związywaniu, jeśli na kilka sekund zanurzymy go we wrzątku)
Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Pychota! :) Moje zwykle nie wyglądają tak ładnie. Do nadzienia zwykle dodaję jeszcze ser żółty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten sposób podania naleśników. Pięknie wyszły. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne, nawet największy nie potrafiłby się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń