listopada 06, 2012

Pizza z patelni

(z mozarellą, szynką i rukolą)
pizza bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
 Od dość dawna już doskwiera mi zepsuty piekarnik i każdego dnia poszukuję alternatywnego sposobu przyrządzenia czegoś pysznego. Podczas przeszukiwań czeluści internetu, zupełnie przypadkiem trafiłam na pizzę z patelni, która zawładnęła moimi kubkami smakowymi, trafiając w wyobrażenia na temat domowej, gorącej pizzy, przyrządzanej od podstaw samodzielnie, w takim smaku jaki kochamy najbardziej. Z pomocą i tym niesamowicie wygodnym rozwiązaniem przyszła mi autorka "Smakocie i Łakołyki". Pizzę przyrządziłam już trzykrotnie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a przede wszystkim zajęło mi to na prawdę niewiele czasu. Bardzo podoba mi się fakt, że jest to pizza "jednoosobowa", a jej kształt i rozmiar zależy od tego, na jakiej patelni ją usmażymy. Przedstawiam pizzę z domowym sosem pomidorowym, mozarellą, szynką i cebulą - nie pieczoną, a smażoną na patelni.
Szczerze polecam!

Składniki na 2 pizze o średnicy około 25 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 550
-1 opakowanie drożdży instant (1 opakowanie zawiera 7 g)
-około 1 szklanki ciepłej wody
-2 kule mozarelli w zalewie
-ulubiona szynka (polecam prosciutto)
-2 dorodne cebule cukrowe
-1 niewielka cebula czerwona
-około 500 ml przetartych pomidorów (lub 500 ml passaty pomidorowej)
-oregano suszone
-2 ząbki czosnku
-sól morska, świeży pieprz kolorowy
-odrobina oliwy z oliwek
-świeża rukola

Cebulę cukrową i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek- kiedy zmięknie zalewamy cebulę przetartymi pomidorami i dusimy pod przykryciem. Solimy, pieprzymy, dosypujemy oregano, ewentualnie dosładzamy jedną łyżeczką cukru i całość blendujemy na gładką masę. Sos powinien być raczej gęsty (jeśli okaże się, że jest zbyt płynny należy go jeszcze chwilę odparować na patelni).
Cebulę czerwoną kroimy w krążki- będziemy ją układać na usmażonym już placku.

Drożdże, mąkę i wodę łączymy do uzyskania gładkiego ciasta o lepkiej konsystencji i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
(Jeśli okaże się, że ciasta wyszło nam za dużo, spokojnie możemy je przechować w lodówce w szczelnym ale luźnym woreczku- luźnym, bo ciasto drożdżowe przechowywane w chłodzie również wyrasta. Zdziwił mnie widok otwartej rano lodówki, z której moje ciasto drożdżowe chciało się niemalże wydostać! Zostawcie więc dla ciasta nieco miejsca, inaczej woreczek może zostać hmm...rozerwany ;- )

Ciasto po wyrośnięciu powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
Teraz wybieramy z miski odpowiednią porcję ciasta, zależnie od tego czy chcemy zjeść pizzę na grubszym, czy cieńszym spodzie, oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy i formujemy placek o średnicy zbliżonej do rozmiaru naszej patelni. Polecam posmarować placek z jednej strony oliwą z oliwek, dzięki czemu ciasto nie przypali nam się i nabierze chrupkości.
Smażymy placek najpierw z jednej a potem drugiej strony do uzyskania złotego koloru.
Nakładamy na ciasto sos pomidorowy, układamy porwaną na kawałki szynkę, mozarellę oraz krążki czerwonej cebuli. Oprószamy oregano. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy pizzę do momentu roztopienia się sera.
Na gotowej pizzy układamy garść świeżych listków rukoli. Podajemy jeszcze gorącą.
pizza z mozarella i rukola bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
no oven pizza aaaledobre.blogspot.com

pizza z patelni aaaledobre.blogspot.com
pizza bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)




14 komentarzy:

  1. Świetna alternatywa dla zwykłej pizzy. I jeszcze te dodatki! Cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł! Postaram się zrobić, bo lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, to świetny pomysł! Widzialam już pizzę z patelni, ale w wersji otrębowej. Taka "pełnowymiarowa" pizza, i to z takimi dodatkami, bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm :) też już widziałam pizzę z patelni, ale ta wygląda bardzo smakowicie z takimi kolorowymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne ;-) muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja na piekarnik nie narzekam, ale Twoja pizza wygląda tak znakomicie, że zaprzęgnę do roboty patelnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój piekarnik jest wiekowy i często się z nim spieram, więc wypróbuję Twoją pizzę, bo przepis wygląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa koncepcja na pizzę i ta rukola palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś będzie próba, choć nie wiem, czy moje kuchenne zdolności (nawet, jeśli poparte Twoim przepisem) dadzą radę i będę w stanie stworzyć coś smacznego ;) Jeśli się nie uda - zawsze zostaje w pogotowiu telefon do Dominium i zamówienie mojej ulubionej wiejskiej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pizze, ale takiej jeszcze nie jadłam. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada super i napewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba wykorzystam ten przepis szybciej niż mi sie wydaje. :)

    OdpowiedzUsuń