grudnia 01, 2012

Ravioli

(z parmezanem i szpinakiem)
ravioli
 Te kwadratowe pierożki rodem z Włoch chciałam przygotować już bardzo dawno...Plan był taki, że przyjaciele i znajomi królika spotykają się na wspólnym , niedzielnym gotowaniu, dopieszczając swoje kubki smakowe i dzieląc się radami i spostrzeżeniami o kuchni włoskiej. Niestety plan nie wypalił, a ciasto i nadzienie wylądowały w zamrażarce...
 Wczoraj przypomniałam sobie o tym fakcie i już wiedziałam, że dziś zjemy domowe ravioli, oblane masełkiem i obsypane parmezanem :-)
 Robiłam je po raz pierwszy a przepis pochodzi po części z "Małej, wielkiej księgi makaronu" a po części z książki " Dwaj łakomi włosi"- i to właśnie Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo poinstruowali mnie dziś, jak poradzić sobie z przygotowaniem domowego ravioli, które w smaku nie znajdzie sobie równych, wśród pierożków dostępnych na sklepowych półkach.
Do dzieła!

Składniki:
-około 400 g mąki pszennej
-4 jaja
-1 łyżeczka soli morskiej
-4 łyżki oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-1 mała cebula
-1 łyżka rozmarynu
-1 opakowanie świeżego szpinaku
-około 300 g parmezanu bądź Grana Padano
-masło do oblania pierożków

Z mąki, jajek, soli i 2 łyżek oliwy z oliwek należy zagnieść ciasto a następnie odstawić je do lodówki na około 30 minut.

Szpinak dokładnie umyć, usunąć twardsze łodyżki i rozdrobnić go.
Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec dodać szpinak i zredukować wodę, którą puszczą listki. Przyprawić rozmarynem i dodać starkowany drobno parmezan.

Powstała masa powinna być dość gęsta, bez oddzielającej się oliwy ani wody. Polecam zblendować masę, łatwiej się z nią wtedy pracuje.
Ostatecznie farsz powinien być na tyle plastyczny, aby można było toczyć z niego kuleczki, bądź odrywać go małymi kęsami.

Teraz należy bardzo cienko rozwałkować kawałek ciasta, starając się mu nadać formę kwadratu bądź prostokąta. Jeśli potrzeba, podsypuj ciasto mąką, bądź zwilżaj dłonie wodą, aby ciasto nieco rozluźnić.
Brzegi ciasta należy obciąć, ułożyć równo kuleczki z nadzienia i przykryć drugim, cieniutkim plackiem ciasta, po czym dokładnie docisnąć je pomiędzy nadzieniem. Jeśli zbierze się w pierożkach powietrze-po prostu nakłuj to miejsce np. wykałaczką i doklej kiedy nadmiar powietrza już ujdzie.

Radełkiem wykrawaj pierożki w kształcie kwadracików bądź trójkątów- jak wolisz.
Gotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy przez 1-2 minuty, tylko do wypłynięcia pierożków na powierzchnię.

Smakują pysznie z masłem i parmezanem, bądź świeżymi listkami kolendry czy bazylii.
aaaledobre.blgospot.com
ravioli aaaledobre.blgospot.com

ravioli aaaledobre.blgospot.com

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. jadłabym ze smakiem i uśmiechem na buźce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W ravioli, poza smakiem oczywiście, bardzo lubię te faliste brzegi :) Chyba w liście do Mikołaja wspomnę o takim radełku hehe :) Bardzo fajny i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś mnie! Nigdy nie robiłam ravioli. Muszę w końcu spróbować. Wyszły Ci piękne i pewnie mega smaczne! :)
    Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne, może niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń