stycznia 21, 2013

Chlebek pszenny ekspresowy

chleb na drozdzach aaaledobre.blogspot.com
 Ciepły chlebek miał pojawić się na stole za nie więcej niż 2 godziny, dlatego po raz kolejny z pomocą przyszła mi Dorota z Moje Wypieki.com. Prościej się już nie da. Chleb jest błyskawiczny w przygotowaniu, wyrasta około 1 godziny, piecze się 30 minut.
Bochenek jest zwarty, lekko wilgotny i mięciutki. Polecam!

Składniki:
-700 g mąki pszennej jasnej
-1 łyżeczka soli
-25 g masła dobrego gatunku
-150 ml ciepłego mleka
-300 ml ciepłej wody
-10g drożdży suszonych lub 20g drożdży świeżych 
-1 łyżeczka cukru

Mąkę należy przesiać przez sito i wymieszać ją z drożdżami, solą i cukrem.
Masło, mleko i wodę podgrzać lekko w rondelku i wlać do mąki. Wyrobić na gładką masę, starając się nie podsypywać mąki. Przykryć naczynie ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.

Na obsypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i lekko je zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć dłonią i brzegi ciasta "wklejać" do jego środka. Czynność powtarzać kilkakrotnie, dzięki czemu ciasto napowietrzy się i pięknie wyrośnie podczas pieczenia.
Żaroodporne naczynie bądź keksówkę posmarować olejem i oprószyć mąką, ułożyć bochenek "złożeniem" do dołu. Kiedy ciasto lekko się napuszy wykonać ozdobne nacięcia (polecam żyletkę bądź bardzo ostry nóż).
Odstawić do ponownego wyrastania i wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C na około 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C.
Piec chlebek jeszcze około 20 minut.
chleb na drozdzach aaaledobre.blogspot.com
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Lubię takie pszenne, lekko wilgotne chlebki. Dla mnie pszenny tylko na słodko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nomnomnom:). Szybki chlebek to jest to :)

    OdpowiedzUsuń