Doskonałe, mięciutkie pieczywo czosnkowe do przyrządzenia w ciągu niecałej godziny. Cudownie maślane i chrupiące z wierzchu bułeczki, zachwycą każdego wielbiciela czosnkowych wypieków! Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, z powodzeniem można użyć takich ziół jakie lubi się najbardziej. Polecam!
Składniki na 6 sztuk:
-250 g mąki pszennej
-50 g masła dobrego gatunku
-130 ml mleka
-szczypta soli
-łyżeczka cukru
-7 g drożdży suszonych lub 14g drożdży świeżych
-7 ząbków czosnku polskiego + dodatkowe 50 g masła
-1 żółtko do posmarowania
-suszony tymianek lub pietruszka (opcjonalnie)
Składniki suche wymieszać, po czym połączyć z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem.
Zagnieść-ciasto powinno odchodzić od naczynia.Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Masełko, tymianek i rozdrobiony czosnek wymieszać.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uformować wałeczek i podzielić go na 6 części.
Z każdej uformować podłużną bułeczkę, ułożyć na blasze. Ciasto powinno wyrosnąć raz jeszcze.
Bułeczki nacinamy przy pomocy ostrego noża,smarujemy rozkłóconym żółtkiem i w środku nacięcia układamy czosnkowe masło.
Uwaga: czosnek to naturalny zabójca grzybów i bakterii. Nawet niewielki jego dodatek do ciasta z drożdżami sprawia, że takie ciasto nie
wyrośnie. Dlatego nadzienie czosnkowe nakładamy tylko i wyłącznie na wyrośnięte bułeczki!
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut.
Smacznego!
chyba sie dzis skusze.....,
OdpowiedzUsuńAż chce się zjeść! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńmmm, wyglądają tak pysznie, że chyba się skuszę i też takie upiekę!
OdpowiedzUsuń