czerwca 04, 2013

Tartaletki z kremem kokosowym i truskawkami


 Najlepsze, niezawodne kruche ciasto z przepisu kulinarnego guru - Michael'a Roux, krem z serka mascarpone, likier kokosowy i truskawki...Pyszne i lekkie 'co nieco' ...A jego przygotowanie, z zegarkiem w ręku zajęło mi 30 minut .Idealne do popołudniowej kawy...

Składniki na 6 ciastek:

-4 kopiaste łyżki mąki pszennej
-2 łyżki zimnego masła dobrego gatunku
-2 kopiaste łyżki cukru pudru
-szczypta soli
-1 jajko
-300 g świeżych truskawek
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki likieru kokosowego (użyłam likieru Bali 16%)

Mąkę, jajko,zimne masło, cukier i szczyptę soli szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez kilka minut. Wyłożyć foremki cienką warstwą ciasta i zapiec przez około 15 minut w 170 stopniach C z termoobiegiem. Ostudzić, wyjąć z foremek.

Mascarpone i likier kokosowy połączyć. Zimne tartaletki udekorować kremem, ułożyć truskawki.
 Smacznego!





1 komentarz:

  1. O Boziu, jakie CUDNE! Przepiękne i patrząc na przepis: PRZEPYSZNE!

    Czarujesz :)

    OdpowiedzUsuń