Sezon na szparagi jest bardzo krótki- maj to ich czas. Korzystajcie z okazji i jedzcie dużo świeżych szparagów, bo ich skład to istna bomba witamin i minerałów. Zawierają również karoten, kwas foliowy, działają bakteriobójczo a ich częste spożywanie zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych oraz chorób serca...
Szparagi na kanapce to tylko jeden z wielu pomysłów na ciekawe połączenie smaków, kolorów i faktur. Duet szparagów zielonych i jajka smażonego na maśle, ułożonych na bajglu okazał się być bardzo ciekawym i taką też formę kanapki dziś polecam. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie bądź lunch!
Składniki na 2 kanapki:
-2 bajgle (użyłam krakowskich)
-pęczek zielonych szparagów
-łyżka masła klarowanego
-1 łyżka cukru
-2 jajka
-serek kremowy (użyłam Bielucha)
-szczypiorek
-sól morska, pieprz kolorowy
Pozbywamy się zdrewniałych, przerośniętych końcówek szparagów. Oczyszczamy i dokładnie myjemy. Gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez około 20 minut. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Jaja smażymy na maśle- tylko na jednej stronie, aby żółtko pozostało lekko płynne.
Bajgle smarujemy serkiem kremowym, układamy szparagi, jajo i szczypiorek. Oprószamy kanapkę świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Smacznego!
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńAle wspaniale to wygląda! I jak smakowo pasuje! :) SUPER :)
OdpowiedzUsuń