czerwca 22, 2013

Truflowe ciasto czekoladowe lekkie jak mus

 Niesamowity przepis na lekkie jak mus, truflowe ciasto czekoladowe znalazłam przypadkiem, buszując między regałami książek kulinarnych. Od razu wiedziałam, że upiekę je przy najbliższej okazji! Deser jest ekstremalnie czekoladowy i puszysty, elegancki i wyszukany ale mimo to banalnie łatwy w wykonaniu! Na ciasto składają się dwa główne produkty: jaja i 80% czekolada. Aby uzyskać konsystencję musu, ciasto koniecznie musi zostać upieczone w 'kąpieli wodnej'. Zachwyci każdego miłośnika czekoladowych deserów i nada wyjątkowej oprawy małym i większym okazjom.
Bardzo polecam!

Składniki:
-4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
-200 g czekolady 80%
-100 g masła dobrego gatunku
-100 g cukru
-50 ml wody
-szczypta soli
-truskawki bądź inne, lekko kwaskowe owoce
-kakao do oprószenia

Wodę, masło i 1/2 cukru roztopić po czym dodać kostki czekolady. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Lekko ostudzić.

Białka z dodatkiem pozostałej części cukru i szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Po kolei dodawać żółtka, aby pianka nie opadła. Na końcu delikatnie, na wolnych obrotach miksera, wmieszać czekoladę. Masę bardzo delikatnie przelać do foremki o średnicy nie większej niż 20 cm.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, na dolnej półce ustawić żaroodporne naczynie z wodą- para wodna w trakcie pieczenia jest konieczna, aby uzyskać lekką konsystencję musu.
Piec 30 minut z termoobiegiem.
Najlepiej smakuje chłodzone przez kilka godzin.

Smacznego!







9 komentarzy:

  1. Jakie cudo smakowe! Trufla z truskawką, idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musie być pyszne, wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie do wypróbowania! Wygląda nieziemsko i zapewne tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym!!! Eliza, to ciasto jest cudowne! Spełnienie wszystkich moich aktualnych zachcianek! Troszkę się jeszcze odchudzę, a potem zgrzeszę Twoim czekoladowym cudem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie :) czy tortownice z ciastem mam włożyć do tego naczynia żaroodpornego? czy tylko po prostu postawić je na dole piekarnika a formę mniej więcej w połowie jego wysokości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że nie w czasie, ale mam nadzieję, że ciasto się udało. Tak jak w treści- wodę ustawić poniżej.

      Usuń