Sernik z porzeczkową warstwą jest pyszny. Nie zaryzykuję zbyt wiele stwierdzeniem, że ten kremowy deser posmakuje nawet tym, którzy za porzeczkami nie przepadają. Koniecznie wypróbuj tego lata! Zmodyfikowany przepis pochodzi z www.mojewypieki.com
Składniki:
-około 10 sztuk biszkoptów okrągłych (do wyłożenia dna foremki)
-500 g twarogu (potrójnie zmielonego)
-250 g serka mascarpone
-200 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
-1 szklanka czarnych porzeczek
-4 czubate łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-2 czubate łyżki żelatyny
-1/2 opakowania galaretki z ciemnych owoców
Foremkę wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę zalać małą ilością wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić z łyżką cukru pudru.
Twaróg, serek mascarpone, 2 łyżki cukru pudru zmiksować. Na końcu wmieszać ubitą śmietanę.Dodać przestudzoną żelatynę (pozostawiając około 2 łyżeczek na masę porzeczkową).
Odłożyć 1/4 masy serowej, aby zmieszać ją z porzeczkami.
Porzeczki umyć, przetrzeć przez sitko (bądź zblendować) i wymieszać z cukrem i wanilią. Galaretkę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i (ostudzoną!) dodać do porzeczkowego pure (wmieszać też pozostałe 2 łyżeczki żelatyny). Dodać masę twarogową i połączyć do jednolitego koloru.
Masy serowej jak i porzeczek należy spróbować-być może uznasz, że masy należy dosłodzić.
Na biszkopty wylać masę twarogową, odczekać kilka minut - masa powinna szybko tężeć- i wyłożyć warstwę porzeczkową. Udekorować bitą śmietanką.
Smacznego!
*pomysł pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Ta porzeczkowa warstwa jest cudowna! Ja jadłam swoje pierwsze tegoroczne porzeczki wczoraj, tak się cieszę, że już są :)
OdpowiedzUsuńSernik pierwszej klasy, pycha! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :). Uwielbiam czarne porzeczki :)
OdpowiedzUsuńale ładny :)
OdpowiedzUsuńprzepis sciagniety ze strony MojeWypieki.com
OdpowiedzUsuńJest zachwycający - cudowne kolory, i wygląda tak leciutko i delikatnie... Aż mi żal, że to już koniec lata i sezon na takie pyszności już za nami...
OdpowiedzUsuń