lipca 17, 2013

Biszkopt z budyniem, śmietanką i jagodami

  Od kiedy uwielbiam gotować, spędzanie czasu w kuchni traktuję jak swoistą terapię albo nagrodę przy małych sukcesach i życiowych powodzeniach. To ciasto jest dziś moją nagrodą! Być może i Wy chcielibyście nagrodzić za coś siebie samego bądź kogoś Wam bliskiego? Myślę, że lekki biszkopt z budyniem, bitą śmietaną i jagodami będzie doskonałym, letnim  prezentem!

Składniki na cienki biszkopt:
-2 jajka
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na budyń:
-400 ml mleka pełnotłustego
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (bądź kokosowego)
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-2 białka ubite na sztywną pianę

Oprócz tego:
-250 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
-1 łyżka cukru pudru
-20 dag świeżych jagód

Białko z cukrem pudrem ubić na wysoką, puszystą pianę, dodać żółtko. Mąkę pszenną, ziemniaczaną przesiać przez sito-dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (tylko do połączenia składników).
Piec w foremce o średnicy nie większej niż 20 cm, około 15 minut w 170 stopniach C.

Wszystkie składniki na budyń (oprócz białek) wymieszać trzepaczką i ugotować do zgęstnienia, wciąż mieszając (budyń lubi się przypalać). Białka ubić na sztywną pianę i kiedy już zacznie gęstnieć dodać do budyniu. Lekko wymieszać i wylać gorący na jeszcze ciepły biszkopt.
Przestudzić na kratce.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować warstwę budyniową. Ułożyć jagody (które ja dodałam również do środka ciasta, układając je na gorącym budyniu).
Smacznego!


1 komentarz: