października 19, 2012

Waniliowe naleśniki z twarożkiem i jabłkami

naleśniki z jablakami i twarozkiem aaaledobre.blogspot.com
 Są nieco inne niż klasyczne naleśniki z białym serem, a to wszystko za sprawą wanilii.
Bardzo delikatne, miękkie i niezbyt słodkie.A co najważniejsze, smażone na suchej patelni- tak jak lubię najbardziej.
Co to za przepis?- pomyślą niektórzy...Naleśniki? Naleśniki umieją usmażyć wszyscy!
Spróbujcie dodać do ciasta naleśnikowego ekstraktu waniliowego-ale absolutnie nie aromatu! I zjedzcie je z białym serem. Jeśli macie ochotę, starkujcie też drobno kwaskowate jabłko i wymieszajcie z twarożkiem.
 Przekonajcie się, jak pyszne mogą być zwykłe naleśniki ;-)

Składniki na około 10 sztuk:
-200 g białego sera (polecam twaróg garwoliński)
-3 łyżki białego cukru
-2 jajka
-300 g mąki psznnej
-150 ml mleka
-1 duże jabłko
-około 3 łyżek oleju
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jajka należy rozkłócić, dodać 1.5 łyżki cukru, mąkę i wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką, do powstania gładkiej masy o konsystencji śmietany.Na końcu należy dolać olej oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zamieszać.
Naleśniki należy smażyć na suchej, teflonowej patelni, najlepiej o średnicy 24 cm, uważając aby się nie przypaliły- im będą jaśniejsze, tym bardziej delikatne.

Twarożek mieszamy z 1.5 łyżki cukru i dodajemy 1 starkowane jabłko.
Zawijamy naleśniki tak, jak lubimy najbardziej.
Dobrze smakują ze śmietanką.
vanilla pancakes with white cheese and apple aaaleodobre.blogspot.com
vanilla pancakes aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)


6 komentarzy: