czerwca 02, 2013

Lekki sernik jogurtowo-truskawkowy

(na spodzie orzechowym)
 Pyszny, bardzo lekki sernik na zimno. Połączenie truskawek, jogurtu naturalnego i galaretki okazało się być bardzo trafne. Smak dopełnia spód z herbatników i mielonych orzechów laskowych.
Jeśli szukacie deseru, który można zjeść bez wyrzutów sumienia to szczerze polecam ten przepis! Z pewnością powtórzę go jeszcze nie raz, wykorzystując np. borówki, jagody czy maliny...
Sam przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut.

Składniki:
-300 ml jogurtu naturalnego
-2 galaretki truskawkowe
-500 g świeżych truskawek
-10 herbatników (bez czekolady, bez cukru)
-100 g orzechów mielonych (wykorzystałam laskowe)
-2 łyżki masła dobrego gatunku

Herbatniki i orzechy zemleć w blenderze, dodać masło i zagnieść na 'mokry piasek'. Foremkę z wyjmowanym dnem wyłożyć kruchym spodem, nie pomijając boków formy.

Galaretki rozmieszać w  100 ml wrzątku i schłodzić, mieszając co chwila, aby żelatyna nie osiadła na dnie naczynia.
Truskawki i jogurt naturalny zblendować na koktajl, dodać schłodzoną, tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, ewentualnie dosłodzić do smaku. Wylać na spód i schłodzić w lodówce. Sernik tężał mi bardzo szybko.

Polecam udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Lato na deserowym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bardzo mi się podoba! Zjadłabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sernik! :) Koniecznie muszę go zrobić jak już będę mogła jeść truskawki :)

    OdpowiedzUsuń