czerwca 19, 2014

Lekki obiad na upały: młode ziemniaczki,jajko sadzone i dużo zielonego!

   Takie proste, niewymagające dania, najczęściej są najlepsze i smakują nawet największym niejadkom. Młode ziemniaki, młoda kapusta, świeże, wiejskie jaja, mizeria bądź sałata a do tego szklanka kefiru i obiad gotowy.
 Dziś jedna z propozycji na pyszny, domowy i lekki obiad, który idealnie sprawdzi się w upalne, czerwcowe dni. Przygotujecie go błyskawicznie! W czasie gotowania się młodych ziemniaków umyjecie sałatę i usmażycie jajka. Prosto, lekko i przepysznie!

Składniki:
-młode ziemniaki
-jajka typu '0'
-sałata (można dodać rzodkiewkę, ogórek)
-koperek
-jogurt naturalny
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz
-kilka kropli soku z cytryny lub octu
-kefir do popicia

Ziemniaczki oczyścić (najczęściej nie trzeba ich obierać), ugotować w posolonej wodzie.
Sałatę umyć, osuszyć i zalać jogurtem wymieszanym z cytryna, cukrem, solą i pieprzem.
Jajka usmażyć na odrobinie oleju bądź oliwy.
Smacznego!
 

1 komentarz: