listopada 15, 2012

Kurczak z grzybami i tymiankiem

(podany z kaszą gryczaną)
kurczak z grzybami i tymiankiem aaaledobre.blogspot.com
 Wciąż uczę się jeść kaszę gryczaną. Długo jej nie lubiłam a jej smak kojarzył mi się z mdłymi, rozpaćkanymi obiadkami, serwowanymi dzieciom w szkołach czy internatach. Nie smakowała mi ani z sosem, ani z grzybami, czy z mięsem. Jednak odkąd sama gotuję, coraz częściej występuje w mojej kuchni. Nie trzeba przypominać, że kasza gryczana jest niesamowicie zdrowa, odżywcza i powinniśmy jeść kaszę często, zastępując nią ziemniaki i makarony.
 Dziś kasza z kurczakiem oraz pieczarkami, odrobiną grzybów leśnych i tymiankiem. Pysznie smakuje z ciepłymi, ucieranymi buraczkami lub z ogórkiem konserwowym.

Składniki na 4 porcje:

-2 torebki kaszy gryczanej
-1 podwójna pierś z kurczaka
-1 dorodna cebula
-tymianek suszony i świeży
-10-12 sztuk sporych pieczarek
- garść suszonych grzybów (u mnie borowiki)
-sól, pieprz
-odrobina oleju

Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Grzyby suszone gotujemy chwilę, aż do całkowitego zmięknięcia (wodę w których gotowały się grzyby dolewamy później na patelnię z mięsem).
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w grubsze plasterki, mięso w większe kawałki i całość smażymy. Pod koniec duszenia wlewamy wywar z suszonych grzybów, odparowujemy całość przez chwilę i dodajemy świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek oraz sól.
Jeśli jest taka możliwość, polecam wmieszać do mięsa z grzybami  odrobinę świeżego tymianku.
kurczak z grzybami i tymiankiem aaaledobre.blogspot.com
 Smacznego ;-)




1 komentarz:

  1. Pychota! I ten dodatek tymianku :) Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń