Drożdżowe bułeczki, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, rosną "jak na drożdżach" a najpyszniej smakują z białym serem i łyżeczką miodu, albo plasterkiem szynki i pomidora :-)
Gorąco polecam!
Składniki na około 20 mini bułeczek:
-300 g mąki pszennej
-15g drożdży świeżych lub 7g drożdży suszonych
-około 150 ml ciepłej wody
-szczypta soli do smaku
Mąkę, drożdże, szczyptę soli zamieszać. Wlać ciepłą wodę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, wyrabiając je chwilę aby ciasto napowietrzyło się. Polecam sprawdzony sposób uformowania kuli i wgniatania jej brzegów do środka.Czynność wielokrotnie powtarzam.
Odstawić ciasto do napuszenia, co w ciepłym pomieszczeniu zajmuje około 20 minut.
Zagnieść ciasto raz jeszcze i obsypanymi mąką dłońmi formować niewielkie kuleczki.Układać na blasze w odstępach, naciąć ostrym nożem charakterystyczny krzyżyk, bądź inny wzór.
Pozostawić przez kilka minut do wyrośnięcia. Oprószyć mąką.
Piec 10 minut w 240 stopniach C.
Smacznego!
tylko 45 min? idealne na śniadanko :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
2/3 drożdzy to konkretnie ile? bo są małe kosteczki i 100 g :)
OdpowiedzUsuńOczywiście chodzi o klasyczną kostkę Drożdży Babuni 100 g ;-)
UsuńJuż 2 razy piekłam te kajzerki:) Wychodzą świeże, delikatne, pyszne:))
OdpowiedzUsuńA jak nie mam świeżych drożdży, to ile torebek suszonych? Jedna torebka ma 7g.
OdpowiedzUsuńwystarczą 2 torebki (14g)
Usuń