Składniki na ciasto o średnicy 18cm:
-około 28 herbatników
-300 ml śmietany kremówki
-250 g serka mascarpone
-1 puszka ananasa w syropie
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżka żelatyny (można ją pominąć)
-wiórki kokosowe do obsypania
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki.
Żelatynę zalać odrobiną wrzątku, rozpuścić i ostudzić.
Kremówkę ubić, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Serek mascarpone wymieszać, aby nabrał gładkiej i lżejszej konsystencji.
Ananasa odsączyć i drobno posiekać, po czym dodać do niego 1/2 serka mascarpone, 1/4 bitej śmietany oraz 1/2 żelatyny i całość delikatnie wymieszać, do połączenia się składników.
Pozostałą bitą śmietanę, mascarpone i żelatynę również połączyć.
Spód herbatnikowy posmarować kremem śmietankowym, przykryć kolejną warstwą ciasteczek, nałożyć warstwę ananasową, przykryć ciasteczkami i tak na przemian. Górną warstwę stanowić powinna masa śmietankowa. Całość oprószyć wiórkami kokosowymi.
Schłodzić, najlepiej przez całą noc, aby ciasteczka zmiękły.
ps: czy Wy też z entuzjazmem oczekujecie na pierwszy śnieg?:)
Idealne zestawienie smaków , pycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda na lekkie i rozpływające się w ustach mniam:D:D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciasto mmmm po prostu pycha! :)
OdpowiedzUsuńSkojarzyło mi się z Pina Coladą :) Lubię połączenie kokosów z ananasem :)
OdpowiedzUsuń