grudnia 02, 2013

Bożonarodzeniowy keks z bakaliami,czekoladą i pomaranczą

 Oprócz serników, pierników i makowców, ten keks zawsze pojawia się na świątecznym stole w moim domu. Pięknie pachnący pomarańczami i czekoladą, chrupiący od orzechów rodzaj krajanki, zachwyci Was swoją prostotą, i z pewnością nie oprzecie się przed sięgnięciem po jej kolejny kawałeczek!

Składniki:
-3 jajka
-150 g cukru pudru
-150 mąki pszennej
-100 orzechów włoskich
-100 g migdałów
-100 rodzynek
-100 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki cynamonu
-150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-1 łyżka oleju

Bakalie, skórkę pomarańczową i czekoladę posiekać.
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać przez sito.
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać mąkę i olej-wymieszać. Na końcu wmieszać bakalie, czekoladę i skórkę pomarańczową.
Wylać do foremki i piec 30 minut w 180 stopniach C.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



1 komentarz: