lutego 25, 2013

Zapiekane spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

(pod beszamelem)
baked spaghetti with chicken and mushrooms
 Niewiele trzeba, aby z kilku składników powstało coś pysznego. Zapiekanki z pachnącą, chrupiącą skórką, kryjącą kluski czy ziemniaki połączone z mięsem i warzywami lubią chyba wszyscy.
Danie można dowolnie modyfikować, dodając to co lubi się najbardziej bądź zmieniać jego smak za pomocą różnorodnych ziół. Polecam!

Składniki:
-300 g makaronu spaghetti
-1 podwójna pierś z kurczaka
-100 g pieczarek
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka gałki muszkatołowej
-200 ml śmietany 18 %
-300 ml mleka
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-bazylia suszona i świeża
-sól morska, pieprz
-pomidorki koktajlowe
-oliwa z oliwek
-1 łyżka masła (polecam klarowane)
-parmezan lub Grana Padano

Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z czosnkiem na oliwie z oliwek.Po chwili dodajemy pokrojone w paseczki mięso, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w grubsze plasterki i podsmażamy do odparowania wody.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Zasmażamy chwilę i dolewamy mleko. Sos beszamelowy należy bardzo dokładnie mieszać rózgą, aby nie powstały grudki.Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy szczyptą soli (wg uznania) i gałką muszkatołową.

Żaroodporną foremkę smarujemy masłem, wykładamy makaron, cebulkę z mięsem, pieczarki. Układamy świeże listki bazylii i zalewamy sosem beszamelowym. Obsypujemy obficie tartym parmezanem, układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekankę pieczemy bez przykrycia, przez 25 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Proponuję podać na listkach rukoli.
 Smacznego :-)




1 komentarz: